Topplistor - jag hatar erJAG HATAR TOPPLISTOR
– alla topplistor, litterära topplistor, mest sålda klassiska LP, Trackslistan om den fortfarande finns, jag hatar allt som har med rankning och etta och tvåa och bättre och sämre och sist att göra.   
Jag hatar alla som gör topplistor och alla som läser dem, jag hatar att vara med på topplistorna och jag hatar att inte vara med, jag tror att orsaken till att jag inte kan bo i Sverige är för att jag hatar topplistor så mycket, så här har jag skrivit och det står jag tveklöst för:
    ”Så fort jag kommer till Sverige, i samma sekund som jag landar på Arlanda, i samma ögonblick som jag passerar tullen och Välkommen-till-min-stad-porträtten av kända svenskar är jag inne i tävlingen, jämförd och rankad, jag klarar det inte, jag vill inte – det är en av orsakerna  till att jag inte bor i Sverige – jag hatar det men jag kommer inte undan.”
    Det är som med löpsedlarna, hur mycket du än skiter i bondens kärleksliv nog har du det upp i halsen så fort du går ut.
   
Jag hatar inte topplistorna för att jag själv blev sist vald till brännbollen, jag blev inte sist vald till brännbollen.
    Jag hatar inte fotboll och friidrott. Eurovisionsschlagern hatar jag men det är en annan sak.

Jag hatar topplistorna för att de hånar det jag tror på - det unika värdet i det enstaka.

Jag hatar verkligen topplistorna men mest av allt hatar jag alla som säger att det är väl bara att låta bli att läsa, det är väl bara att låta bli att titta, det är väl bara att titta åt andra hållet.
    Just det.
    Där börjar det.
    Titta åt andra hållet när någonting är fascistiskt och fel, titta åt andra hållet, gör bara ditt jobb! Du är Adolf Eichmann lilla listmänniska, du är den fulaste delen av mänskligheten, du är en del av mig själv som jag inte vill bli påmind om att jag har.

Favoriter?
Men det är väl en annan sak, varför sa ni inte det med en gång?
Favoriter är personligt och ojämförligt och bland annat Thomas Bernhard, Michel de Montaigne, Marguerite Duras, Enrique Vila-Matas, Valérie Mrején, Beckett, Bukowski, Aspenström, Wislawa Szymborska, Kapuschinski, Kertész, Dubravka Ugresic, John Burnham, Emmanuel Carrère -Bodil Malmsten
är författare, hon bor inte i Sverige. Hon gav ut sin första bok, diktsamlingen Dvärgen Gustaf, 1977. Hennes senaste bok är Kom och hälsa på mig om tusen år.