Allt ska läggas i träda - presentation av mig och boken till Svensk Bokhandels vårkatalog 2007.

I wanted to see that fire burn down the avenue.
En eld av parkbänkar och kafé­inredning som en antik metafor för kärlek, att vilja se hjärtebranden skrivas ut till en direkt aktion.
 
Kapslar handlar om allt man kan vika av ett vanligt platt papper. Språket som är så nött att allt som skrivits, allt gåspennebläck, alla klassiker, sandpapprats tillbaks till noll igen. Ett oskrivet blad där vi träder in, debuterar med hinkar av bläck, sprayburkar med kondenserad tid, vår. Ours is a time for falling in love. Där kärlek gränsar till politisk kraft vill jag arbeta, bryta kol, lyskraft. I believe we are born with dark genitals and black hands. Inga klarlysande dräkter eller ritningar att skala från huden, bara om könen är lediga handarbeten tänker jag vara med.
 
Ordet är fett. Processat, under en lång tid slits liknelserna mot varandra, trä mot trä, träd mot träd under hundra år tills trädkronorna tänds till kristallkronor, tills inget liknar sitt ursprung längre, floret läker sakta över ansiktet till ett visir, ett förhårdnat ärr, svärtan i mina ögon drar ihop sig till vassa nålar.
 
Jag är ung och det handlar om framtiden, återvinning är viktigt, vi behöver inte producera mer saker nu, lägg allting i träda. Luggarna kommer att växa långa och knytas till sjalar, täcken att bäddas ner i. Papperet ska återvinnas till träd igen, bryt mig som ett bröd tillbaks till sädesslagen, slit ner gatstenarna till sandstränder igen. Bokens sidor går att vika till pappersflygplan, origamidrakar, går att elda med, orden går att klippa ut och klistra samman till en helt annan bok.
Vi går till branden med kniv och gaffel. Jag ville skriva min bok till en popup-bok, där en eldflamma slår upp ur varje uppslag.
 
Besvärjelser, performativa satser, orden som ett sätt att förvandla verkligheten. Från och med Kapslar ska fågelsången sjunga fågelburen vingar, en beskyddande jordglob och bomullen läggas över de här fälten, baddas där det en gång växte, från och med nu ska stjärnorna sprättas från flaggan och sys fast till pannlampor, sömmar över en svart superhjältes fontaneller, härifrån ska själva poesin vara sann science fiction i sig själv.