s52 Politiskt våld


Dikten är inspirerad av Global Warming ur Politiskt våld av Lars Mikael Raattamaa. I en intervju på Dikt360 svarar jag på Bills fråga:

10. Du deltog helgen som gick i evenemanget ”Ord & öl”, som förband åt Bodil Malmsten. Du hoppade in i ett startfält inkluderande bl.a. Lars Mikael Raattamaa, en poet vars poesi skiljer sig en del från din. Hur var det?

    SHARKS skriver: det bästa på bokmarknaden var när ettlysandenamn bad om att få sätta sig mitt i sin dikt. "mina knän skakar så jälva mycket jag kan inte stå" sa han och det var så klockrent bra att erkänna nervositeten och göra det bästa av situationen. de som inte är nervösa fattar ju inte hur jobbigt det är, men man kan ju inte kontrollera kroppen. det är helt omöjligt att stå.
    Spagettibenen men läsningen strålande, en gång sa Sara Hallström att jag läste utvecklingsstört, jag tror jag gillar det naivt och otränat, inte enbart denna rap- eller predikanpoesi. Som förband till Bodil Malmsten gjorde jag något så originellt och poserande som en Raattamaa-remix, och som du säger så tror man att vår poesi skiljer sig och oftast är det sant, men Global Warming från Politiskt Våld kunde lugnt ha varit skriven av mig, så jag gjorde den till min:

På flygbilderna liknar det vita blodkroppar, samma fenomen här i Varberga som i södra Stockholm.
Synkad natt när barnen samlas längs staketen, vitmålade som inför ett krig, betar med noggranna game- boy- fingrar
igenom tippen.
Man måste spärra av avfallet,
det kan aldrig bli råmaterial igen.

Om vi skulle förklara varför vi tar en rosa väska och lyfter över staketet skulle syntaxen verka osammanhängande.
Vi har skrivit många tunna böcker.
Vi tar en blå barnvagn och lyfter över staketet.
Tungorna är inte fria bara för att de är kopplade till gud, det räcker inte längre med böner nu när bussen slutat gå och man kan inte längre lita på gatornas säkerhet. Ljus är säkerhet.
Det är inte så många gator i varje stadsom lyser om natten, det finns så stora mellanrum som gud glömde.
They used to get around, walkin' around, lookin' at stuff.
They used to try to find clues to all the mysteries and mistakes God had made.

Uppklädda i renaste kläder ritar vi upp en egen gata, sträcker oss genom mellanrummen i ett vitlysande bröllopståg.
Och det är för sent att fråga varför vi har tagit just de här dörrarna och hur vi bara kan lägga de mot marken och gå in.
Och ettusen flickor bygger en mur av kylskåp och bord.
 
Läs hela intervjun

(Dikten på s52 är inte dikten ovan.)