Lyssna hela numret!
Lyssna! [uppläsare: Anna Sandwall]
Hjärtligt välkomna till Ett lysande namns sliskigt lilla ankdamm. Föreställ er litteratursverige som en ankdamm, internsocialitet, korruption, sammansvärjningar, alla har legat med alla, en fantasi som nog gror utan vidare ansträngning och få: kväljningar! I nummer 17 bjuder vi på något sirapslenare mer svårsvalt oljigt glänsande och hårresande härligt, kort sagt något ÄNNU VÄRRE.

Inför numret gick vi igenom det som skrivits i ELN:s namn alltsedan 2006 och bjöd in dem som medverkat vid flest tillfällen. Den typiska ELN-skribenten visade sig vara en tjugonioårig svensk kvinna som gett ut en diktsamling. Den näst mest vanliga: En tjugofemårig svensk kvinna som inte blivit utgiven. Därefter: slut.

Inspektören: Resultaten är undermåliga. Nu kräver jag en förklaring som heter duga. Pekpinnen viner genom luften. Du! Säg en bokstav.
Anna: Öh A?
Inspektören: Redogör för de poeter som står i din hylla på bokstaven B.
Anna: Beckett, Beckman, Bellman, Berg, Berglund, Björling, Borges, Börjel.
Inspektören: Var är männen?
Lyra: Var är de inte?
Inspektören: Svara på min fråga.
Alan: Vi har en jämn fördelning om man ser till antalet medverkande.
Inspektören: Min enda ställda fråga var...
Sigrid: Vi försöker överlag att undvika att bjuda in samma personer igen (ankdammskluckandet!), men i beslutsögonblicket, då vi ändå väljer en gammal favorit, får jag ibland en känsla av tröttnad, som om en man som medverkar två gånger skulle ta mer plats än om en kvinna gjorde det.
Inspektören: Förklara för mig varför ni väljer att exkludera de flesta författare med ert minst sagt snäva åldersspann.
Alan: Vi har nog bjudit in fler äldre och etablerade författare men de har avböjt av tidsbrist/att de vill ha bättre betalt/att deras status ändå inte skulle förbättras av det.
Sigrid: Kvinnor har också större benägenhet att avböja. Därför ser vi oss nödgade att bjuda in fler kvinnor så att det i slutänden blir någonsånär jämnvikt.
Inspektören: Men varför så svenskt!
Lyra: Allt det här är speglingar av oss. Vi, 20-30-åriga, vi 5/7-delar kvinnor, vi Sverigebosatta.
Inspektören: Snicksnack ni lata trångsynta flaggviftare! Till nästa gång kräver jag förbättring.

Vi erbjöd VIP-skribenterna att genom vår förmedling ingå i litterära sekter med varandra. De som inte var med oss var emot oss och vi klassade dem som förrädare. Rovdjuren som ni ser trona upp sig överst på kartan Linde, Hallberg, Dackenberg, Johansson, Hallström, Hjorth är ärkeförrädarna, de som inte alls ville medverka i numret. Nedanför till vänster ser ni vår husspindel Sara Eriksson som efter att ha vävt fram de små kräken ett och ett till sist även gett ett vassblad åt sig själv att vila på. REGRESSIONISTERNA Elise Karlsson, Sara Tuss Efrik och Lyra Ekström Lindbäck har grävt ner sig djupast i dammen i tron på att Den Organiska Klumpens Sanna Perception ska framträda i de outvecklade molluskernas namn och att en röst ska frigöras som världen ännu inte hört. I livliga groddjurskroppar förkunnar Josefin Holmström och Per Olvmyr världens räddning genom Den Lyckliga Litteraturen: Vi rensade i arkiven – först krigsskildringarna, sedan de mer osmakliga delarna av de upptäcksresandes dagböcker, eländesromanerna, Dostojevski, de politiska pamfletterna, Shakespeares tragedier, den del av Dantes komedi som av outgrundlig anledning handlade om helvetet. Gammelålen förrädaren Kristofer Flensmarck går till attack med en bittrare gubbslemmig syn på livet. Alan Asaid och hans fiskgäng Maryelle Gris, Michail Tsvetovetkov, Elizabess Al-Ánder smyger förrädiska i sjögräset, hala i fråga om identitet, hala i fråga om vedersakare, ilskna, uppdämt upproriska, tröstlöst skrattandegråtande. På ytan plaskandes finner ni dem som i fågelperspektiv haft en åsikt om både vår och andras ankdammar. Separatisten Athena Farrokhzad sammansvor sig med utbölingen Tova Gerge och de andra oinbjudna Virgina, Thelma, Louise, Leila K, Alice, Gertrude, Bandit Queen, Sparven, Bävern, Theres, Sapfo, Emily, Operah, Rosa La Rouge, Kamrat Kollontaj och när även Joakim Andersson och Annika Boholm anslöt sig tätt, så nära man kan komma och ändå ha olika namn, kändes den unkna sekteristiska andedräkten lägga sig som dimma över dammen. DIKTSAMTALS- MARATON fortsätter och Aase Berg finner Helene Rådberg att skvätta surkärringsvågor omkring sig med. METODEN görs i det här numret av Anna Sandwall som passande nog ger er en inblick i ELN:s svårt klibbiga redaktionella processer.

Stort tack till dem som lånat sina röster till inläsningarna: Alva Hult, Adam Forshage, Helene Ringberg, Elise Karlsson, Joakim Andersson, Annika Boholm, Daniel Westerlund, Ulf Friberg, Arvid Friberg, Sven Friberg.

Sist men inte minst vill vi välkomna Helena Fagertun till vår redaktion. Vi viger henne med en skopa dammvatten men hoppas att hon fortsätter att tala om havet.


Till plaskdammen